Széchenyi 2020

Jövőre is az NB 1-ben!

Egis Körmend - Kometa Kaposvári KK 83-76 (18-15, 25-16, 21-24, 19-21)

Alsóházi rájátszás, 8. forduló
Körmend, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Cziffra Csaba Zsolt, Győrffy Pál Attila, Jakab László Imre (Fekete László)

Egis Körmend: Basic 4, Takács K. 2, Morgan 14/9, Tolbert 25/3, Konate 4. Csere: Doktor P. 7/3, Ferencz 12/6, Djogo 12/3, Kiss M. 3/3.

Kometa Kaposvári KK: Eaddy 22/12, Halmai 5, Filipovity 17/9, Jackson 12/3, Koprivica 3. Csere: Abell 6, Puska 7/3, Paár -, Bogdán 4.

A mérkőzés előtt egy biztos volt, győzelemmel a Körmend matematikailag is biztosíthatta helyét a legmagasabb osztályban. Takács és Halmai kosárváltása vezette fel a találkozót. A folytatásban a Kaposvár került kisebb lépéselőnybe. Eaddy triplája után 9-4-re módosult az állás és hazai időkérés állította meg a játékot. A következő percekben is őrizték előnyüket a vendégek. Hét perc játék után Abell duplájával még 15-9-re ment a Kaposvár. Az első szakasz hajrája azonban a hazaiaknak sikerült jobban. Djogo vezetésével ledolgozta hátrányát a Körmend. Doktor triplájával pedig 18-15-re vezetett is az első negyed végén.

A második negyed első találata Ferencz nevéhez fűződött, majd Doktor pontjai következtek. 24-15-nél összességében már 15-0-s körmendi futást rögzíthettünk a jegyzeteinkbe. Puska törte meg a kaposvári kosárcsendet, de erre Kiss triplával felelt és így már 10 pont választotta el a feleket. A vendégek igyekeztek rendezni soraikat és Puska hármasa után 30-26-nál újra nyílt lett a találkozó. Rendkívül hullámzott a játék, hiszen Morgan és Tolbert villanásai után visszaállt a kétszámjegyű különbség a felek között. A félidő utolsó két percében ez már nem is változott. A szünetben 43-31-re ment a Körmend.

A harmadik negyed elején Filipovity és Jackson vezetésével faragott hátrányán a Kaposvár, így 1 perc 18 másodperc játékot követően már körmendi időkérés következett. A hazaiak ezt követően Ferencz két triplájával erősítették meg a vezetésüket. Erre Jackson és Eaddy felelt a vendégektől. A különbség 7-9 pont között mozgott. Eaddy és Filipovity hármasai után 51-45-nél és 53-48-nál került ennél közelebb a Kaposvár. Minden felzárkózási kísérletre tudott azonban válaszolni a Körmend. Sőt, 59-48-nál újra kétszámjegyűre nőtt a differencia. A harmadik negyed hajrája hasonló forgatókönyv szerint zajlott. 59-53-nál ismét akadt egy felzárkózása a Kaposvárnak. A negyed végjátékában azonban újra 10 egység fölé növelte előnyét a Körmend.

A záró szakasznak végül 64-55-ről vágtak neki a csapatok. Basic duplájával indult a negyed, majd közel két percig nem találtak be a csapatok. Filipovity két triplájával ismét felzárkózásba kezdett a Kaposvár. Ferencz és Tolbert azonban biztosította azt a 9-11 pontos különbséget, ami összességében meghatározta ezt az estét. Az utolsó öt percbe 73-64-ről érkeztek a csapatok. Eaddy hármasával ismét szépített a Kaposvár, majd Filipovity büntetői után 75-69-nél mindössze hat pont választotta el a két gárdát. A hullámzás azonban nem állt meg, Tolbert négy pontjával gyorsan visszaállt a 10 pontos különbség. Az utolsó két percet ismét Eaddy és Tolbert találatai határozták meg. A 83-76-os végeredményt pedig Basic és Puska egy-egy villanása alakította ki. Sikerével a Körmend biztosította élvonalbeli tagságát.

Nyilatkozatok:

Nikola Djogo
Szerintem év elején senki sem számított arra, hogy itt végzünk majd. A célunk az volt, hogy bejutunk a rájátszásba és megnyerjük a bajnokságot. Ez úgy alakult, ahogy. A mai győzelem kötelező volt, és mindenki fókuszált volt. 40 percig csapatként játszottunk és mindent beleadtunk. Sokan sérülten vállalták a játékot, engem is beleértve, de mindent elkövettünk, amit csak tudtunk, és szerintem ma megmutattuk, mennyit jelent ez a klub számunkra. Hála Istennek nyertünk, így már egy kis teher lekerült a vállunkról, van még 2 meccsünk, de jó eredménnyel akarjuk zárni őket. Örülünk, hogy nyertünk, csak ez számít most. 
 
Kocsis Tamás
Ahogy Niko is mondta, a legfontosabb az, hogy megvan a győzelem és ezzel a bentmaradás. Én nagyon büszke vagyok a csapatomra, mert olyan karaktert mutatott és olyan hozzáállást, – nyilván sokan nem tudják, hogy játékosok milyen sérülésekkel vállalták a mai játékot, gyakorlatilag kockáztatva a további karrierjüket - úgyhogy le a kalappal előttük. Nyilván nem így terveztük az év elején, hogy harmadik fordulóval a vége előtt kell játszanunk a bentmaradásért, ez így alakult. Nagyon örülök neki és a maradék 2 meccset próbáljuk becsületesen, az egészséges játékosokkal lejátszani, a Kaposvárnak pedig sok sikert a folytatásban. A szurkolóknak pedig nem lehetünk elég hálásak, hogy ebben a helyzetben ennyien itt voltak, szerintem sok helyen a playoffban sincs ilyen hangulat, mint ami ma volt itt a teremben, úgyhogy tényleg nagyon nagy hálával tartozunk nekik.
 
Bogdán Benedek
Először is gratulálok a Körmendnek, nekik is egy elég kemény szezonjuk volt és sikerült bentmaradniuk ezen a meccsen. Mi megyünk tovább, van még 2 mérkőzésünk és nem megpróbáljuk, hanem remélem meg fogjuk nyerni mind a kettőt. 
 
Dalibor Damjanovic
Először is gratulálok a Körmend csapatának. Tudtuk a meccs előtt, hogy kemény mérkőzés lesz, főleg az ő hazai pályájukon, mert tudtuk, hogy küzdeni fognak a győzelemért. Az előző meccsen hazai pályán veszítettünk a második félidőben, és nagyon aggódtam, hogy ezek után hogy fogjuk kezdeni a mérkőzést. Azonban elég jól kezdtünk, de aztán a Körmend egy időkéréssel letörte a lendületünket. Majd nem volt meg eléggé a fókusz, főleg Morgant, illetve Djogo betöréseit volt nehéz levédekezni. A félidőt követően voltak gondjaink 5-ös poszton, Milos Koprivica kipontozódott és vele elvesztettük a védelmünket is, mert nélküle egy teljesen más játékot kellett játszanunk. Szerintem pörgősen játszottunk és remélem, hogy megnyerjük a következő mérkőzést a Kecskemét ellen.