Széchenyi 2020

Küzdelmes összecsapást nyert a Szolnok

Egis Körmend – NHSZ-Szolnoki Olajbányász 85-90 (20-21, 26-25, 18-19, 21-25)

Bajnokság, 24. forduló
Körmend, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: dr. Mészáros Balázs, Minár László Balázs, Dr. Németh Patrik (Forrai Sámuel)

Körmend: Basic 14/9, Morgan 4, Takács K. 2, Tolbert 18/3, Konate 6. Csere: Djogo 14/6, Durázi 12, Ferencz 10/6, Doktor P. 5, Kiss M. -.

Szolnok: Jovanovics 17, Eads 23/9, Pallai 5/3, Thomas 4, Wiggins 14. Csere: Révész 9, Rudner 9/6, Lukács N. 7, Pongó 2, Durham -.
 

Körmendre látogatott az NHSZ-Szolnoki Olajbányász az alapszakasz 24. fordulójában – az Egis Körmend a hatodik, a vendégek a harmadik helyről várták a találkozót, de mindössze egyetlen győzelem választotta el őket egymástól a mérkőzést megelőzően.

Az első négy pont a vendégeké volt, majd Konate kettesére Wiggins és Jovanovics is néggyel felelt (2-8). Tolbert használta ki ziccerét, de Pallai triplájával tovább távolodott a Szolnok, amely a folytatásban sem lassított: a negyed közepéhez érve 8-15-ös állásnál kértek időt a hazaiak. Tolbert triplája talált, lassan kapaszkodott a Körmend, amely 17-18-nál gyakorlatilag ledolgozta hátrányát. Fordítani viszont nem sikerült az első negyedben: Lukács révén ismét négy lett közte, de Basic hármasa zárta az első tíz percet, így minimális előnye maradt az Olajbányásznak (20-21).

Morgan fordított, Rudner triplája ismét a Szolnoknak jelentett előnyt. Hárommal ment az Olaj, de csak Djogo triplájáig (26-26). A következő szolnoki kettesre is volt válasza a körmendi légiósnak, majd egy újabb kettessel már csapatának harcolt ki vezetést – Rudner újabb hármasa azonban újfent szolnoki fórt ért (30-31). Rudner háromra növelte a különbséget, Eads hármasa után pedig gyorsan időt kértek a hazaiak. Djogo állt bele egy hármasba, de ugyanígy tett Eads is (35-41). Hat-nullra hozta a következő periódust a Körmend, és még nem volt vége a sorozatnak: Basic hármasával a fordítás is meglett (44-41). A Szolnok azonban a szünet előtti utolsó percben utolérte riválisát: 46-46-os döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok.

Wiggins és Tolbert duplái indították a második félidőt, aztán Eads távolija is a gyűrűben kötött ki – végül csak kettőt ért, amit Ferencz egyenlített ki. A körmendi ikon a következő dobását is pontosan hajtotta végre (52-50). Durázi akcióból és büntetőkből is hozta a pontokat, 58-52-nél már egy kosárnál több volt a csapatok között. Többet hibáztak a hazaiak, így a Szolnok három pontra csökkentette a különbséget – időt kértek a vasiak (60-57). Eads kettest jegyzett, Doktor törte meg a két perces körmendi pontcsendet. A Szolnok azonban beérte riválisát, sőt Pongó és Eads előnyhöz juttatta a vendég együttest, amely egy pontot megtartott a negyed végéig (64-65).

A negyedik negyed első percének végén jött a következő körmendi időkérés, reagálni kellett ugyanis Eads és Révész akcióira (64-69). Basic mindhárom büntetője jó volt, Tolbert is csatlakozott a pontszerzőkhöz, Ferencz triplája után pedig már ismét a hazai vezetést ünnepelhette a publikum – két perccel a körmendi időkérés után a szolnokiak is magukhoz hívták övéiket (72-71). Ismét a Szolnok került előnybe, és előbb Pallai, majd a hármassal jelentkező Eads révén tartotta is azt (76-80). Durázi tett fel egy kettest, majd egy jó védekezést követően Basic hármasa talált utat a gyűrűbe – 81-80-ra ismét a Körmend vezetett. Jovanovics kettese indította az utolsó két percet, amelynek így a Szolnok vágott neki előnnyel. Basic hármasa ezúttal lejött, a Szolnok újabb kosarat szerzett Rudner egy jó büntetőjével. Doktor is csak az egyik büntetőjét dobta be, amit sokáig nem követett újabb körmendi pont. Ferencz triplája másodpercekkel a vége előtt érkezett – a Szolnok jobban bírta a hajrát, így 90-85-re megnyerte a rangadót.

Meccs utáni nyilatkozatok:

Lovre Basic:
Gratulálok az ellenfélnek a győzelemhez, nem tudom mit mondjak. Egy kicsit lassan kezdtünk az 1. negyedben, utána nagyon jól játszottunk. A zónás védekezésüket szoros védekezésre váltották, ez problémákat okozott. Az eredmény akárhogy alakulhatott volna. Van még 2 meccsünk az alapszakaszban, mindent bele kell adnunk és a legjobbra számítani.
 
Kocsis Tamás:
Gratulálok a Szolnoknak, sajnos mi a meccs különböző szakaszaiban hullámzóan játszottunk. Küzdöttünk, hajtottunk, mindent megtettünk, ez most nem volt elég a végén. A zónavédekezésünk működhetett volna, hogyha össze tudjuk szedni a lepattanókat, de sajnos nem tudtunk koncentrálni eléggé. Én úgy gondolom, hogy a körmendi kosárlabda több tiszteletet érdemel, talán ezért nem fognak megbüntetni.
 
Révész Ádám:
Először is szeretnék gratulálni a hazai Körmend csapatának, mert nagyon sok gonddal küzdenek a szezonban, de mégis ott vannak, hogy harcolnak a rájátszásért, nekik is egy nagyon fontos meccs volt. Nyilván nekünk is hozzáteszem, bár ez minden csapatra igaz a bajnokságban, talán a Falcot meg az Albát kivéve, hogy mindenkinek minden élet-halál meccs. Nekünk például azért, hogy megszerezzük a 3. helyet, ami a célunk. Nagyon küzdős meccs volt, verekedős meccs volt, de szerintem nagyon büszkék lehetünk magunkra, mert így készültünk egész héten, nagyon jól edzettünk, nagyon keményen edzettünk és elértük a célunkat, szerintem ez volt a legjobban eső győzelem eddig az alapszakaszban számunkra. Mégegyszer sok sikert a Körmendnek és gratulálok nekik is, és remélem, hogy meg tudjuk szerezni a harmadik helyet.
 
Oliver Vidin:
Gratulálok a játékosaimnak a győzelemért, de gratulálok a Körmend csapatának is. A szurkolóik, a csapat, az atmoszféra nagyon jó volt és szeretek ilyen körülmények között játszani. Szerintem ez ad erőt a játékosoknak mindkét oldalon és motivációt, hogy kemény játékot játsszanak. Ez egy kemény mérkőzés volt, mindkét csapatnak. A meccs elején a Körmend elvesztette Djogot, mi pedig Thomast, ez nekünk hatalmas nehézséget okozott. A játékosaim későbbi faultolásai sem voltak túl előnyösek, de nyertünk, a védekezés megváltoztatása sokat segített, igaz, ez megzavarta a játékot mindkét oldalon. Azt gondolom megérdemeltük a győzelmet, a meccs végéig játszottunk, nem adtuk fel, volt, hogy az időkérés után a Körmend 8 ponttal vezetett, de vissza tudtunk jönni a meccsbe. Ádám volt az egyik az egyik legjobb játékos ma, Eadssel és Jovanoviccsal, de említhetném még Lukácsot, Pallait, ők mind sokat hozzátettek a meccshez.