Széchenyi 2020

Magasemberek hiányában bravúrosan nyertünk Szegeden

SZTE-Szedeák – Egis Körmend 95-99 (21-25, 31-23, 20-22, 23-29)
 
Bajnokság, 21. forduló
Szeged, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Kapitány Gellért, Ádám József, Kovács Nimród (dr. Páli Kálmán)
 
Szeged: Woolridge 15, Locke 19/6, Cohill 4, Bailey 12, Lake 2. Csere: Bognár 20, Zsíros 13/9, Balogh 6, Mucza 4.
 
Körmend: Basic 18/6, Morgan 15/9, Takács K. 14, Djogo 19/9, Durázi 28/3. Csere: Ferencz 3/3, Doktor P. 2, Kiss M. -.
 
Morgan és Durázi hat pontot termelt zsinórban, Woolridge büntetőivel és kettesével jegyezte első találatait a Szedeák (4-6). Pontváltást követően Djogo triplájával távolodott a Körmend, gyorsan visszajött azonban a Szeged. Basic hármasa 12-12-nél érkezett, de a szívós hazaiak ezt a hátrányt is gyorsan ledolgozták. Hiába lépett meg egy-egy kosárral a vendég együttes, mindig volt hazai válasz, így 21-21-nél kezdődött az első negyed utolsó perce – Djogo büntetőjére és Durázi triplájára azonban már nem tudott reagálni a hazai csapat, így a Körmend 25-21-es vezetésével ért véget a játékrész.
 
Pillanatok alatt ledolgozta hátrányát a Szeged, Woolridge jegyzett négy pontot, majd Morgan tripláját Locke „nullázta ki” (28-28). Durázi egy büntetője talált csak, Locke tempója így vezetést ért a hazaiaknak. Körmendi vezetésre hazai egyenlítés volt a válasz, de Ferencz pontos triplája újra a Körmendnek jelentett előnyt (32-35). Bognár faulttal együtt talált be, a büntetője is jó volt. Egy újabb körmendi kettesre is ő válaszolt, Locke pedig visszavette a vezetést a Szegednek, sőt Zsíros révén még nőtt is a különbség (41-37). Öt ponttal is vezetett már a Szeged, majd Bailey akciója után, mínusz hétnél időt kért a körmendi kispad (48-41). Bognár egyik büntetője lejött, Basic ellenben kintről célzott pontosan, Doktor kettesével pedig villámgyorsan visszajött egy pontra a félidő utolsó percét megnyomó Körmend. Locke büntetőzhetett még a negyed végén, 52-48-nál ért véget az első félidő.
 
A harmadik negyedet nyitó négy szegedi pontra két perc után érkezett körmendi válasz az immár 15 pontos Durázitól. Basic is betalált, Bailey azonban vállára vette csapatát, és Locke kettesével kiegészítve tízre nőtt a hazai fór (62-52). Tizenegyre tudta növelni előnyét a Szeged, de 67-56-nál hat körmendi pont következett, így ismét közelebb férkőztek a vasiak – időt kért a házigazda. Djogo triplája is talált, egy kosárra jöttek fel a vasiak (67-65). Zsíros és Morgan is vállalt egy-egy triplát, Takács egyenlített, de a negyedet Bognár zsákolása zárta le (72-70).
 
Az előző negyed utolsó két pontszerzője a negyedik negyed elején is folytatta: most Bognár kettesére válaszolt Takács, szintén közelről. Zsíros növelte az előnyt, de Durázi faulttal együtt dobott kosarat, és a büntető is ült (76-75). Morgan tripláját Zsíros távolija követte, majd Durázi, Bailey és Morgan gyors akciókkal növelték csapataik pontjait – duplákkal fejezték be ezeket a támadásokat. Takács és Djogo révén már néggyel vezetett a Körmend, Locke triplája azonban visszahozta a Szegedet (84-85). A meccs embere címre is pályázó Durázi azonban tarthatatlan volt, pontjait ráadásul Takács jó büntetői követték – 86-91-nél jött az újabb szegedi időkérés, két perccel a vége előtt. Djogo hármasánál eldőlni látszott a meccs, főleg, hogy majd egy percig nem is érkezett rá szegedi válasz. Bailey és Balogh révén jött közelebb a házigazda, de a jól büntetőző körmendieket már Zsíros triplájával sem sikerült beérni – 95-99 a végeredmény.

Nyilatkozatok:

Hazai edző nyilatkozata 
Nikola Lazics : Nagyon nehéz valamit mondani... Kilencvenkilenc pontot dobott a Körmend, ez hazai pályán nehezen fér bele, modern kosárlabda ide vagy oda. Védekezés és kommunikáció nélkül nehéz játszani. Vezettünk ugyan több mint tíz ponttal, de ez a mai kosárlabdában tulajdonképpen semmi. Volt, amikor jó ritmusban játszottunk, jól védekeztünk, így volt esélyünk könnyű pontokat szerezni, de később a védekezésünk nem működött. Jó ritmusban játszott a Körmend, és problémánk volt a zóna ellen. Tudom, hogy ez az én felelősségem, vállalom is, nem kérdés. Mindenki azt kérdezi, Lake miért nem játszott - azért, mert a Körmend sokkal gyorsabban játszott. Woolridge bokasérülést szenvedett. Nem jól reagáltunk, így ismét hazai pályán szenvedtünk vereséget, de hangsúlyozom, ez az én felelősségem. Sajnálom, mert fontos mérkőzés volt ez számunkra, rossz szériában vagyunk. Köszönöm a közönség támogatását a mai napon is! 

Vendég edző nyilatkozata 
Kocsis Tamás : Nagyon-nagy gratuláció a játékosaimnak, akik három nap alatt tudtak alkalmazkodni a helyzetünkhöz. Igaz, az egész szezonunk ilyen, nem volt újdonság, hogy hiányzik két fontos játékosunk. Nagyon nehéz nyerni Szegeden, a legmagasabb szinten lehet beszélni a játékosaimról. Nagyon örülünk a sikernek, nagyon fontos győzelem volt számunkra. Most van időnk összeszedni magunkat, így nekivághatunk a tavasznak. Mielőbbi jobbulást kívánunk Ryan Woolridge-nak! 

Hazai játékos nyilatkozata 
Zsíros Péter : Nagyon nehéz szavakat találni, dühös vagyok, mert ez a meccs hozható lett volna! Hasonlított a Kecskemét elleni meccsünkhöz a mai meccs, de nem tudtuk kihasználni azt, hogy centerposztról két játékosa is hiányzott a Körmendnek. A végén a lepattanócsatát nem tudtuk uralni, kései váltások voltak, ezeket pedig sorra megbüntette a Körmend. 

Vendég játékos nyilatkozata 
Durázi Krisztofer : Tudtuk, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz, egész héten sok problémánk volt, két, a kezdőötösünkből fontos játékosunkat kellett ma nélkülöznünk. Egész héten próbáltuk azokat a dolgokat gyakorolni, amik itt működhetnek Szegeden. Úgy érzem, ez sikerült is, és voltak ugyan nehézségeink a lepattanókban, de negyven percig a maximumot nyújtottuk, ennek köszönhető a siker. Szeretném megköszönni a szurkolóinknak, akik ilyen messzire is elutaztak, és biztattak bennünket!